Sommarutställning Mälarbaden 17 - 26 juni 2022

I år lanserar Lindberg-on-Sea Art Gallery för första gången galleriets sommarutställning i mina hemtrakter Mälarbaden där utställningen under en vecka huserar i det ‘Lindbergska’ röda garaget korsningen Hasselbacksvägen/Gamla vägen (Hasselbacksvägen 3).

Samlingsutställningen, som inleds av en Vernissage fredagen den 17 juni med bubblor i glasen, introducerar några av de konstnärer som Lindberg-on-Sea Art Gallery representerar för Mälarbadens konstscen.
Utställningen är en samlingsutställning som introducerar några av de konstnärer som Lindberg-on-Sea Art Gallery representerar för Mälarbadens konstscen.

Öppettider
Måndag - Torsdag 15.00 - 18.00
Lördagar & Söndagar 12.00 - 15.00
Stängt Midsommarafton

För bokning av visning utanför öppettiderna är ni varmt välkomna att ringa, sms:a eller maila till
070 308 02 49, info@lindbergonsea.com

Välkomna förbi!


Michael Sole

I över ett decennium har stormiga hav personifierat Michael Soles måleri.
Dramatiska stormscener, tagna från platser och ur ögonblick som utgör konstnärens inspiration och passion, representerar konstnärens uppfattning att – i målarkonsten – måste ”energi mötas av energi”: mäktiga naturliga krafter bör återskapas genom en energisk och självsäker måleriteknik;

“I paint what gets my heart beating fast as I know I will put, intuitively, my all into it! Windy rainy stormy days and movement in nature, strong colour contrasts in the sky and in the sea. I quite often pick the subjects that I know my materials and processes compliment well as I know when I start painting I get as inspired by the materials and processes as I do from the subject itself.”

Den teknik som Sole använder sig av inom sitt skapande är ’Involuntarylism’ vilket för konstnären innebär en idé om ett oavsiktligt avtryck genom en ‘marionettering’ av färgen, där konstnären endast manipulerar färg, duk, kulörer och strukturer, så att målningen tillåts ett eget liv för att nå det slutliga resultatet;

“The concept behind my paintings completely relies upon the idea of involuntary mark making. How the materials react with one another and how I go about applying them to the canvas. With this concept in mind, nature, with its natural geometry, is the perfect subject as a base to experiment from.”
Läs mer om Michael Sole och se hans konstverk

Christian Poignant
Med naturen som utgångspunkt och en stark förankring till vatten, hav och kust skapar Christian Poignant sina verk i gränslandet mellan det abstrakta och det figurativa.
Verken består ofta av formelement där möten och speglingar, ljus, luft och kontraster får stor betydelse.
Konstnärens uppväxtår i den svenska skärgården har präglats av skärgårdens yrkesfolk, fiske och båtar, klippor och hällar och har gjort stora avtryck i konstnärens medvetande;

”Titlarna på mina målningar är hämtade från de dagliga sjörapporterna.
Uppväxtens minnen från Oxelösunds skärgård med en hyssjande morfar med örat tryckt mot radioapparaten. Då fick ungarna tassa på tå och hålla sig dödstysta.
Jag lyssnar fortfarande på sjörapporten i ateljén och följer kusten upp från söder till norr. Det är oerhört tryggt och rogivande och väcker minnen och stämningar till liv.”

Inspirationen till sina verk hämtar Poignant under sina långa kajakturer längs den svenska ostkusten;

”Paddlingen ger en direkthet och närhet till hav, vatten och natur och en utsatthet för olika väder med plötsliga förändringar.
Här hittar jag de färger och former som jag använder mig av i måleriet. Släta hällar, sprickor och mellanrum i klippan, regnvatten med illgröna alger, fågelspillning och intensivt gula lavor på hällarna etsar sig i minnet. Och vädret, molnen, speglingarna, ombytligheten.”
Läs mer om Christian Poignant och se hans konstverk

Berit Norrbelius Lindberg
”Med färgpaneler och siluetter tar jag er med ut på sjön, kanaler och voluminösa landskap.”

Berit Norrbelius Lindbergs drömlika skeppsmålningar sammanför konstnärens fascination för geometriska figurer med en färgrik fantasivärld. En uppvisning av hennes förmåga att skapa harmoniska enhetliga motiv genom att bygga upp multipla lager av flertalet separata komponenter och geometriska former i starka färger.
Det finns alltid en uppsjö av spännande detaljer i motiven – många lekfulla, som bidrar till Berits oändliga fantasivärld och ofta även ger upphov till målningarnas titlar.
De detaljerade fälten med framför allt prickar uppkommer under stunder då konstnären tar en paus från sin skapande fas och det repetitiva arbetet fungerar då som en meditativ period.
Inspirationen till motiven i utställningen har Berit hämtat både från sitt hem vid Östersjökusten utanför Gävle, men även från andra platser som hon besökt;

”Skeppen och fartygen har varit motiv jag ständigt återkommit till.
Känslan för havet finns sedan länge då jag bor vid havet utanför Gävle där jag har daglig kontakt med havet i alla väder, sommar som vinter.”
Läs mer om Berit Norrbelius Lindberg och se hennes konstverk

Shellman Scandinavia
”Varje Shellman-verk är unikt i ordets rätta mening, ett original som aldrig kan upprepas. Det är som med snäckor, ingen är den andra lik. Ett flöde av intryck inspirerar; naturen, vetenskap, musik, populärkultur eller världshändelser styr oss i alla möjliga riktningar. Inspirationen reflekteras ofta i titeln vi ger ett avslutat verk. Att säga nej till galna idéer och infall har vi förbjudit – allt är möjligt.”

Mikael Hjärtsjö och Buster Eriksson, tillsammans Shellman, arbetar med skiftande uttryck inom snäckkonsten och ger en skandinavisk tolkning av ett koncept som, även om det är nära nog unikt i Sverige, är mer utbrett i exempelvis England, Frankrike, Holland och Florida i USA.
Shellman arbetar i området där konst och hantverk möts. Snäckorna är färgen Mikael och Buster ’målar’ med och uttrycken skiftar;

”Ofta landar hundratals olika snäckor i en organisk och till synes slumpartad ordning, som om vi mött dem på havets botten. Men det är ramen runt en spegel vi tittar på; blicken dras från vår spegelbild ut mot periferin. Andra uttryck är strikt mönstrade, sjöborrar blir stjärnor och galaxer, blåmusslor böljar fram i sällskap av silverskimrande skal och stora havstulpaner har pusslats ihop till intensivt rosa skulpturer – fristående eller på väggen.
Varje uttryck kräver sin egen unika arbetsprocess.”

De organiska verken och de böljande musslorna växer gradvis fram utan skiss, möjligtvis finns en tanke om var på skalan ljus-mörk det färdiga verket ska landa – ”Vi skissar inte, vi bara gör.”
De strikt mönstrade verken har en annan process. Innan första snäckan sätts på plats krävs vissa förberedelser. Med en övergripande idé om hur det färdiga verket ska se ut mäts och sorteras flera olika snäckor efter färg, form och storlek.
Oavsett uttryck håller alla Shellmans verk högsta hantverkskvalitet. Verken visar upp en otrolig komplexitet och ett djup i det som Mikael och Buster kallar för ”snäckornas topografi”;

”Vi låter oss alltid guidas av höga ambitioner i vårt hantverk – tillräckligt bra är inte bra nog. Noggrannhet och finish betyder allt.”
Läs mer om Shellman Scandinavia och se deras konstverk

Margareta Sieradzki
Med en bakgrund inom modern dans har Margareta Sieradzki utformat ett karaktäristiskt och lättigenkännligt formspråk i sitt konstnärskap, där enskilda detaljer får stå tillbaka för att framhäva det rena och naturliga penseldraget;

”Genom dansstudier blev jag tränad i tempo, mått, riktningar, anslag, precision och flöden. Att förfina uttrycket, göra det ännu enklare och att hitta vägen till det spontana penseldragets alldeles egna skönhet har alltid varit min väg.”

Det är denna filosofi som Margareta har tagit med sig i sina konstverk.
En filosofi som framträder särskilt i de abstrakt expressionistiska verken, där såväl konstverkens underlag och de klara färgerna bidrar till att förstärka penseldragen i formerna på duken.
Men det är variationen av abstrakta och figurativa verk som ger Margaretas målningar en fantasirik och levande omväxling utan att fastna i en stel formel; och åskådaren ges tillfälle att själv tolka och uppleva motiven.
Läs mer om Margareta Sieradzki och se hennes konstverk


Emanuele Scoppola

Det som först lockade Scoppola inom keramiken var möjligheten att framställa slutna former och arbeta med formernas inre lufttryck innan de öppnas upp på nytt och får sitt slutliga uttryck.
En process som Scoppola kallar ’Pneumatic shaping’.
Denna teknik använder sig Scoppola i synnerhet av när han skapar sina fantasirika och fängslande fiskskulpturer och inspirationen till dessa eklektiska kompositioner sträcker sig tillbaka till Scoppolas tidigaste barndomsminnen;

“In the late 60’s, when I first met fish, their physiology was too complex for my understanding. I thought their bodies were air tanks.
Decades later, I discovered the pleasure of modelling clay shapes using the resistance of the internal air and playing with the pressure of it during the shrinking phase.”

I vissa av sina arbeten har Scoppola tagit lera-luft-samspelet till ännu en nivå genom att bearbeta skulpturerna till en- eller flertonade ocarinas, och därigenom ge dessa skulpturer en ytterligare karismatisk dimension;

“All the ocarinas are a homage to the air that I use for the pneumatic shaping, to give her a voice.
I like making fish shaped ocarinas because fish are silent animals. We have the idiomatic expression “muto come un pesce”, silent as a fish. So there is something paradoxical in a fish shaped source of sound, and something tender in kissing a fish.”
Läs mer om Emanuele Scoppola och se hans konstverk

2022-06-17T02:00:00+02:00 - 2022-06-26T02:00:00+02:00