Michael Sole

Biografi

Michael Sole, född 1985, är bosatt och har sin studio i Bournemouth, England.
Under de senaste åren har Sole rönt stora framgångar på den brittiska och internationella konstscenen, då han har deltagit i flera utställningar och mässor både runt om i England samt i Frankrike, USA, Hong Kong och Singapore. Sole håller vinnande samt finalisttitlar från flertalet prestigefyllda utmärkelser såsom the Global Art Awards, National Open Art Award, Cill Railag residency award och Dorset Landscape Painter of the Year 2017, Sherfield Open Exhibitions 2016, ‘The Arts Club Charitable Trust Award’ från the Royal Society of Marine Artists’ årliga utställning 2013 och ‘Young Artist of the Year’ från the Royal Society of Marine Artists 2010 och 2009.
Sole påbörjade sin konstnärsbana med ett stipendium på Blundell’s i Devon, varefter han gick vidare till Wimbledon College i London där han tog en BA i Fine Arts.

Sole skapar sina målningar genom att placera canvasduken på golvet i sin studio, och därefter hälla samt stänka färg över den. Denna teknik har Sole kommit att benämna Involuntaryism, där färgernas egenskaper i kombination med tyngdlagen tillåts producera konstverkets tecken, skapa organiska mönster, stämning och formgivning, och därigenom låta konstverket få ett eget liv. Inom ‘Invloluntaryismen’ består konstnärens handling endast av att manipulera färgen, canvasduken, färgerna samt texturen för att ytterligare förstärka den organiska strukturen och tecknen. Ett slags ’marionett-spel’ av färgen som konstnären uppnår genom att utnyttja tyngdlagen, sin samlade kunskap om materialet och tidigare erfarenheter för att möjliggöra det slutliga resultatet.

”Konceptet bakom mina målningar förlitar sig helt och hållet på idén om oavsiktlig teckenskapning. Hur materialen reagerar med varandra och hur jag går tillväga för att applicera dem på duken. Med detta koncept i åtanke utgör naturen, med sin naturliga geometri, det perfekta basmotivet att experimentera utifrån.”

Sole påbörjar sin skaparprocess helt omgiven av naturen för att hämta inspiration, ofta spenderandes veckor eller månader i taget i det fria, observerandes och skissandes det valda motivet i vattenfärg eller på sin iPad. Först i ett senare stadium flyttar arbetet in i Soles studio där motivet tolkas på duken. Sällan genererar ett motiv endast en målning, utan oftast skapas en hel serie baserad på en skiss.

“Naturen fascinerar mig, speciellt under extrema situationer, stormar etc. I måleri känner jag starkt för att energi måste mötas med energi. Med detta menar jag att stora hav och mäktiga ämnen gagnas av energiskt, konkret och självsäkert måleri vilket oftast inkluderar att låta färgen gå sin egen väg, utan att använda pensel. Att droppa, hälla, kasta, lyfta, skaka etc. bidrar till dessa oavsiktliga effekter. Genom dessa processer och tekniker hoppas jag kunna fånga kraften och känslan hos omgivningen som jag har placerat mig i”

”Jag målar det som får mitt hjärta att slå fortare eftersom jag vet att jag då intuitivt kommer att ge allt! Blåsiga regniga stormiga dagar och rörlighet i naturen, likväl som färgkontraster i himlen och i havet. Jag väljer ofta motiv som jag vet att mitt material och min process komplimenterar väl eftersom jag vet att jag när jag börjar måla blir lika inspirerad av materialet och processen som jag blir av motivet självt.”

Under 2018 spenderade Sole ett år resande genom Sydamerika, där han inhämtade ny inspiration till sitt arbete. Sedan början på detta år är han tillbaka i Bournemouth, återigen skapandes i sin nya studio.

Utöver att vara en passionerad och briljant konstnär är Sole även en stark förespråkare och förkämpe för våra världshav, och Lindberg-on-Sea Art Gallery är stolt att exklusivt presentera – för första gången på den Skandinaviska konstmarknaden – Michael Sole tillsammans med hans visionära konstverk; en perfekt matchning med Lindberg-on-Sea Art Gallerys koncept om Medveten Maritim Konst.

Konstverk