Margareta Sieradzki

Biografi

Margareta Sieradzki, född i Vilhelmina 1955, växte upp i Härnösand.
Som ung studerade hon vid Balettakademien i Stockholm, för att sedan fortsätta sina dansstudier i Paris under tidigt 1980-tal.

Sieradzkis konstnärsbana inleddes under slutet av 1980-talet då hon började överföra rörelsen från dansen till färg på duken.
Hon har sedan dess deltagit i ett flertal soloutställningar i runt om i Sverige, från Stockholm till Malmö, och hennes konstverk finns även representerade hos Statens konstråd.
År 2013 inledde Sieradzki ett samarbete med IKEA, vilket ledde till att hennes konstverk Stripe såldes som affisch på IKEAs varuhus runt om i världen mellan 2013-2015.
2019 deltog Sieradzki som en av 136 konstnärer på Liljevalchs Vårsalong, där hennes verk Koigi utgjorde välkomstkommitté ovanför Liljevalchs huvudentré ut mot Djurgårdsvägen.

Sieradzkis bakgrund inom modern dansform, med Martha Grahams och Merce Cunninghams abstrakta formspråk i förgrunden, har varit en stark inspirationskälla till hennes abstrakta expressionism.
Ett tidigt möte med Härnösandskonstnären Rune Hagberg, som liksom Sieradzki själv är autodidakt, visade henne penseldragets enkelhet och skönhet. En teknik som har kommit att bli Sieradzkis kännetecken:

”Genom dansstudier blev jag tränad i tempo, mått, riktningar, anslag, precision och flöden. Att förfina uttrycket, göra det ännu enklare och att hitta vägen till det spontana penseldragets alldeles egna skönhet har alltid varit min väg.”

I sin ateljé i Malmö söker Sieradzki alltid sträva efter att behålla det naturliga och enkla i sina målningar.
Samtliga verk skapas på golvet i ateljén, där väv uppfodrad på en mdf-skiva utgör underlaget – för att ge målningen sin naturliga och avskalade struktur – och en bred målarpensel blir instrumentet – för att framhäva penseldragens rena uttryck.

Konstverk