Margareta Sieradzki

Biografi


Ur en bakgrund inom modern dans, med Martha Grahams och Merce Cunninghams abstrakta formspråk som influenser, har Margareta Sieradzki utformat sin konstnärliga filosofi, där enskilda detaljer får stå tillbaka för att framhäva det rena och naturliga penseldraget.
Denna filosofi förankrades genom ett tidigt möte med Härnösandskonstnären Rune Hagberg och framträder tydligt både i Sieradzkis abstrakt expressionistiska verk likväl som i hennes mer figurativa motiv; konstverkens underlag i kombination med de ofta intensiva färgvalen bidrar till att förstärka penseldragen på duken:

”Genom dansstudier blev jag tränad i tempo, mått, riktningar, anslag, precision och flöden. Att förfina uttrycket, göra det ännu enklare och att hitta vägen till det spontana penseldragets alldeles egna skönhet har alltid varit min väg.”

Sieradzki skapar alla sina målningar på golvet i sin ateljé där väv, ofta uppfodrad på mdf-skivor, får utgöra underlag och ger målningen sin naturliga och avskalade struktur, en bred målarpensel blir instrumentet och berikar penseldragens renhet, och de klara färgerna skapar bilden samtidigt som de ytterligare intensifierar penseldragen.

Margareta Sieradzki föddes i Vilhelmina 1955 och växte upp i Härnösand.
Som ung studerade hon vid Balettakademien i Stockholm, för att sedan fortsätta sina dansstudier i Paris under tidigt 1980-tal.
Sin konstnärsbana inledde Sieradzki under slutet av 1980-talet då hon började överföra rörelsen från dansen till färg på duken.
Hon har sedan dess deltagit i ett flertal soloutställningar i runt om i Sverige, från Stockholm till Malmö, och hennes konstverk finns även representerade hos Statens konstråd.
År 2013 inledde Sieradzki ett samarbete med IKEA, vilket ledde till att hennes konstverk Stripe såldes som affisch på IKEAs varuhus runt om i världen mellan 2013-2015.
2019 deltog Sieradzki som en av 136 konstnärer på Liljevalchs Vårsalong, där hennes verk Koigi utgjorde välkomstkommitté ovanför Liljevalchs huvudentré ut mot Djurgårdsvägen.
Idag skapar Margareta sina verk i sin studio i Malmö.

Konstverk