Vivianne Otsa

Biografi


”Målandet är ett måste och en process som är i rörelse precis som havet och själva livet.”

Intresset för måleri har funnits i Vivianne Otsas liv sedan tidiga år med starka influenser från hennes far, som skapade stora oljemålningar i familjens källare under Viviannes uppväxt.
Vivianne själv målar ofta i mindre format, med akryl på uppspända dukar och hon har över de senaste tio åren funnit sitt uttryck genom en egen form av pointillism;

”Jag började med några prickar och sen blev det bara mer och mer. Sen har min teknik utvecklats genom åren. Jag fastnade för den här tekniken på en gång och har nog lyckats hitta mitt egna uttryck. Motivet blir levande och mjukt men samtidigt abstrakt.”

Vivianne får sin inspiration från naturen och djur, men även från olika platser och händelser i livet. Hägern är ett av konstnärens favoritmotiv, på samma gång vackra som dråpliga med sina ståtliga profiler.
Även skymningen och havet är en stor inspirationskälla, där färgsättningar utgör ett effektfullt sätt för att förmedla stämning. Målningarna präglas både av klara och mörka nyanser, ibland påverkade av konstnärens egen sinnesstämning, och denna stämning förstärks i och med havssilhuetternas olika utformning;

”När jag börjar med en målning så har jag oftast en bild framför mig, men bilden kan också ändra sig under själva målandet. Blir det ett lugnt hav eller böljande vågor, det brukar jag oftast veta innan jag börjar med målningen, kanske min sinnesstämning spelar roll där.
Jag tycker det är viktigt med harmoni och att färgerna passar ihop.”

Vivanne har alltid ett flertal dukar på gång samtidigt i sin ateljé, då möjligheten att gå ifrån en målning under en period kan ge ett nytt perspektiv på motivet och skapandet.
Nyligen har även guld letat sig in i konstnärens palett, för att förmedla känslan hos en gyllene gryning över ett gråblått hav som ännu inte fått sin djupa blå nyans.

Vivianne Otsa, född 1967 i Eskilstuna, har levt en stor del av sitt liv på västkusten i Göteborg och bor sedan 2015 i Småland där hon har sin ateljé i Mohedas gamla stationshus.
Utöver en ettårig konstutbildning vid Konstskolan i Stockholm är Vivianne till större delen autodidakt och har sedan 2009 deltagit i flertalet separat- och samlingsutställningar runt om i södra Sverige.
Vivianne tilldelades Alvesta kommuns kulturstipendium 2020.

Läs mer om Viviannes utställning ‘Mot ny destination’

Konstverk