Around - en separatutställning av Margareta Sieradzki

Lindberg-on-Sea Art Gallery har äran att under November presentera den andra separatutställningen av Margareta Sieradzki; ‘Around’.

I denna utställning har Margareta, genom sina avskalade och rena penseldrag, satt klimatfrågan i fokus med vattnets kretslopp som epicentrum;
Vattnet som dunstar från haven för att regna ner över jordens berg och sedan åter rinna ut i haven, på sin väg passerandes människans byggnader, sjömärken och fartyg.
Margareta vill med sin utställning påminna oss om detta vattnets eviga kretslopp samtidigt som hon lyfter fram vår ständiga närvaro i naturen, på land såväl som i världshaven.
En närvaro som inte i alla avseenden behöver vara destruktiv, utan i många fall utgör försök av människan att bli en del av sin omgivning, en vilja att ingå i världshavens väldiga omfattning.
En påminnelse om att vi alla kan göra förändringar för en friskare värld på samma gång som vi lever mer i symbios med vår planet.
Margareta har för flera av sina målningar; ’Tellus I’, ’Tellus II’ och ‘Norra Ishavet III’, hämtat inspiration från den ryske kosmonauten Jurij Aleksejevitj Gagarins uttalanden från sin resa som första människa i rymden under tidigt 1960-tal;

”’I see Earth. It is so beautiful! […] People, let us preserve and increase this beauty, not destroy it!’
Som Jurij beskriver jordens karakteristiska blå gloria – från en ljust blå ton till en mörkare och djupare blå nyans – vill jag återskapa hans bild med mina enkla, rena penseldrag.”

Margareta strävar efter att behålla det naturliga och enkla i sina målningar. Hon arbetar både med abstrakta former och även med figurativa motiv där en mer lekfull sida får komma fram.
Samtliga verk skapas på golvet i ateljén där väv, ofta uppfodrad på mdf-skivor, utgör underlaget – för att ge målningen sin naturliga och avskalade struktur – och en bred målarpensel blir instrumentet – för att framhäva penseldragens rena uttryck.

Läs mer om Margareta Sieradzki och se utställningskatalogen

2021-10-28T02:00:00+02:00 - 2021-11-27T01:00:00+01:00