Oysters and Caviar - En Separatutställning av Caroline Christina Lundqvist

Under april och maj är Lindberg-on-Sea Art Gallery stolt att presentera Caroline Christina Lundqvists första separatutställning ’Oysters and Caviar’.
I denna utställning hyllar Caroline två av havets mer känsliga och samtidigt fängslande varelser. Här blandas Kaviarkornets fantastiska organiska form tillsammans med det mystiska Ostronet, i vars natur Caroline ser en likhet med oss människor; det hårda skalet som många gånger gömmer våra ömtåliga och sårbara inre.

“Jag tänker ofta att den delen som vi äter av ostronet är likt vårt inre barn, som utvecklas, förändras, behöver skydd och kärlek. Alla ostron ser annorlunda ut, lever på olika sätt i olika miljöer och har olika förutsättningar, precis som vi.

När jag för första gången åt ett Ostron för 13 år sedan så blev det så tydligt vad jag ville måla.
Jag fastnade för kontrasten av det hårda och karga skalet och den sköra och sensuella havsvarelse som låg skyddad inuti på den glänsande bädden av färger av krämvitt, beige, ljusgrått, vitt och pärlemor. Alla små glimmande delar, det sköra porslinsliknande skalet, skuggorna och de organiska formerna blev mer och mer intressanta och fascinerande. Jag kunde uttrycka mina känslor, minnen och tankar i form av ostron med akvarell.

Det senaste året har jag fastnat helt för Kaviar och historien bakom de små utsökta, lyxiga, blänkande och vackra äggen. Den organiska och runda formen är något jag dras till i alla möjliga olika föremål och så har det varit så länge jag kan minnas. Det känns lugnt och harmoniskt.”

Caroline har ateljén i sitt hem, där hennes målningar skapas på golvet.
Hon målar gärna under de sena nattimmarna när världen sover och lugnet sänker sig som en slöja och en ny värld träder fram utan måsten och regler, där all stress är bortkopplad och endast konstnärens tankar, idéer och bilder styr och leder penselns rörelser.
Målningarna påbörjas som en lätt konturskiss, varefter resten av motivet får växa fram allteftersom utan någon förutbestämd plan. Grundkonturen består alltid men både form, färgval och slutresultat får utrymme att ändras under arbetets gång.
Genom denna dynamiska och obundna process kan det ta allt från några veckor till flera månader för Carolines akvarellmålningar att växa fram medan oljemålningarna, vilka är en relativt nyfunnen teknik för konstnären, tar väsentligt längre tid att färdigställa.

Se konstverken och läs mer om Caroline Christina Lundqvist

2021-04-15T02:00:00+02:00 - 2021-05-22T02:00:00+02:00