Shellman

Biografi


”Varje Shellman-verk är unikt i ordets rätta mening, ett original som aldrig kan upprepas. Det är som med snäckor, ingen är den andra lik. Ett flöde av intryck inspirerar; naturen, vetenskap, musik, populärkultur eller världshändelser styr oss i alla möjliga riktningar. Inspirationen reflekteras ofta i titeln vi ger ett avslutat verk. Att säga nej till galna idéer och infall har vi förbjudit – allt är möjligt.”

Mikael Hjärtsjö och Buster Eriksson, tillsammans Shellman, arbetar med skiftande uttryck inom snäckkonsten och ger en skandinavisk tolkning av ett koncept som, även om det är nära nog unikt i Sverige, är mer utbrett i exempelvis England, Frankrike, Holland och Florida (USA).
Shellman arbetar i området där konst och hantverk möts. Snäckorna är färgen Mikael och Buster ’målar’ med och uttrycken skiftar;

”Ofta landar hundratals olika snäckor i en organisk och till synes slumpartad ordning, som om vi mött dem på havets botten. Men det är ramen runt en spegel vi tittar på; blicken dras från vår spegelbild ut mot periferin. Andra uttryck är strikt mönstrade, sjöborrar blir stjärnor och galaxer, blåmusslor böljar fram i sällskap av silverskimrande skal och stora havstulpaner har pusslats ihop till intensivt rosa skulpturer – fristående eller på väggen. Varje uttryck kräver sin egen unika arbetsprocess.”

De organiska verken och de böljande musslorna växer gradvis fram utan skiss, möjligtvis finns en tanke om var på skalan ljus-mörk det färdiga verket ska landa. ”Vi skissar inte, vi bara gör.” Idéer tillåts gå direkt från tanke till ateljébordet, vilket resulterar i fantasirika och eklektiska verk. ”Varenda liten snäcka som sätts på plats är ett beslut i sig”.
De strikt mönstrade verken har en annan process. Innan första snäckan sätts på plats krävs vissa förberedelser. Med en övergripande idé om hur det färdiga verket ska se ut mäts och sorteras flera olika snäckor efter färg, form och storlek. Skapandet är därefter ett repetitivt hantverksarbete som leder fram till ett färdigt mönster.
Oavsett uttryck håller alla Shellmans verk högsta hantverkskvalitet. Verken visar upp en otrolig komplexitet och ett djup i det som Mikael och Buster kallar för ”snäckornas topografi”. Verktygen för detta precisionsarbete är i nio fall av tio tummen och pekfingret. Men ibland kan en pincett eller ett tandläkarinstrument behövas för att få en snäcka på plats i ett svåråtkomligt skrymsle.
I de organiska verken skiftar landskapet och blicken leds från ett ställe till ett annat genom snäckornas placering och riktning, eller dras instinktivt till kluster av snäckskal i sprakande färger och otroliga former. De mönstrade verken visar på håll upp eleganta, geometriska mönster med fantastisk repetitiv precision.
Som Mikael och Buster själva säger:

”Vi låter oss alltid guidas av höga ambitioner i vårt hantverk – tillräckligt bra är inte bra nog. Noggrannhet och finish betyder allt.”

Shellman är egentligen två ”shell men”: styvpappa Mikael Hjärtsjö och bonussonen Buster Eriksson. Det hade kliat i deras fingrar en längre tid och båda sökte ett taktilt sätt att uttrycka sin kreativitet på. Båda bestämde sig för att lämna sina kreativa karriärer inom reklam- respektive IT-branschen och i oktober 2018 stod Shellmanateljén klar.
Mikael hade tio år tidigare, av en ren slump, träffat snäckkonstnären Niels von Alphen under en helgsemester i Amsterdam. Han föll helhjärtat för Niels snäckkonst och köpte tre verk direkt.
Flera år senare bestämde Niels sig för att gå vidare med andra projekt i livet. Han kontaktade Mikael för att höra om Mikaels entusiasm och intresse för snäckkonsten fortfarande var intakt. I så fall var han öppen för att föra sin snäckkonst vidare till andra händer. Varför inte till Skandinavien.
Mikael gjorde ett lappkast av rang och lämnade sin reklambyrå för en intensiv lärlingsperiod i Niels ateljé i Amsterdam. Redan under andra veckan fick Mikael och Niels besök av Buster, som var på väg från Marrakesh till Indien med liftartummens hjälp. Mötet med Niels snäckateljé och arbetet som Mikael påbörjat fick honom att fundera på återstoden av resan och konstaterade ”Indien finns kvar och kan få vänta på mig. Snäckorna och Shellman kan bli en resa det också.”

Så arbetar nu två generationer snäckkonstnärer sida vid sida, under timmar och dagar, månader och nu år, både i ateljén i Helsingborg och längs de vindpinade skånska stränderna.

Några ord om snäckorna
Tomma blå-, hjärt- och knivmusslor och andra snäckor som Mikael och Buster använder i sin konst plockar de själva under vandringar längs skånska stränder. Även ostronskal är ett användbart arbetsmaterial som ”skördas” varje vecka i lokala restaurangers kök.
Efter dessa lokala strand- och restaurangfynd väntar en omfattande rengörings och sorteringsprocess.
Övriga snäckskal införskaffas från utvalda och pålitliga partners i Europa, alla med erforderliga tillståndspapper i ordning.
Samtliga snäckskal som används finns enligt snäcklitteraturen i överflöd eller är vanligt förekommande, vilket är viktigt för de två konstnärerna.


Konstverk