Johanna Ekmark

Biografi


De många timmar Johanna Ekmark har spenderat bakom kameralinsen och i mörkrummet har utvecklat hennes förmåga att skönja de små, små skiftningar som finns, både i ljuset i naturens årstider, i människors ansiktsdrag, samt i havens och himlens många växlingar.
Genom att arbeta med det naturliga ljuset för att fånga de ögonblick som ”andas liv” vill hon lyfta fram skönheten i vardagliga ting och människans natur för att förmedla det som så ofta går andra förbi;

”Ordet Fotografi kommer från grekiska φῶς, phṑs och γραφή, graphḕ och betyder ’skrift med ljus’.
Det beskriver väl min konst: med naturligt ljus skapar jag bilder som berättar. Genom mina ögon får även betraktaren möjlighet att se det jag har sett.”

När Johanna i mitten på 2010-talet lämnade den kommersiella reklamindustrin i Milano kom tanken på att ge ut en egen serie fotografiska böcker med fokus på de berättelser som hon under åren dragits till under sina fotografuppdrag men tidigare inte haft tillfälle förmedla;

”De berättelser som gick mig förbi när jag fotograferade för de mer konventionella kunderna. Italiens rikedomar, de unika pärlorna. Varför, hur och vad som gör landet så speciellt, egentligen.”

Ur denna tanke föddes ’Caffè Italia’, en bokserie som Johanna Ekmark skapat genom sitt eget förlag och där Johanna får möjlighet att i “humanismens vagga” leta upp det vi inte vet och det vi inte får glömma; ”en hyllning till italienska berättelser”.
Åren som följde innebar hårt arbete för att nå målet med bokserien, bland annat med en av världen mest erkända boktryckerier. Men det var även under denna period som Johanna kunde utveckla sitt fotografi från kommersiell till en mer konstnärlig linje;

”Caffè italia har gett så mkt tillbaka. Även i arkivet, jag fick äntligen leta upp och fotografera de historier som är värda att dokumentera. Ta den tid det tar. Tillåta äkta möten.”

År 2016 gav Johanna Ekmarks förlag ut det första numret, ’Il Numero Uno’, av bokserien ’Caffè Italia’. Två år senare följde ’Il Numero Due’ (www.caffeitalia.se).

Johanna arbetar sedan tjugo år tillbaka med digitalt fotografi. De lärdomar och erfarenheter som åren med analog teknik gav har emellertid lagt grunden för hennes fotografiska kunskaper och hur man kan använda sig av det naturliga ljuset och vad som fungerar för fotografisk konst. Det som i dag är hennes främsta fokus och riktlinje.

Johanna Ekmark, född 1966 i Stockholm, spenderade sedan tio års ålder sina somrar i Toscana, Italien, på familjens gård där hon älskade att vandra omkring under kork- och ekträden, känna den salta havsbrisen och följa med gårdskarlen när oliverna skulle pressas.
De intryck och minnen som Johanna skapade under sin barndom kom att utgöra grunden till ett beslut om att som väldigt ung flytta till Italien, det land som är hennes andra hem.
Under 1980-talet i Milano arbetade Johanna som fotoassistent till en av Italiens största modefotografer och det var under dessa år som hon lärde sig att uppskatta det analoga mörkrummets hemligheter.
Efter några år i storstaden flyttade Johanna ut på landsbygden, till Emilia-Romagna där hon spenderade över ett decennium och där två av hennes tre barn fick växa upp bland tomatodlingarna på kullarna ovanför Parma.
Johannas liv tog en ny vändning år 1996 när hon återvände med familjen till Milano och påbörjade en karriär inom reklamfotografi som en av få riktigt framgångsrika mode- och -reklamfotografer med fokus på barn. Denna karriärsportfolio utökades över åren med interior design, mat, porträtt och otaliga resereportage.
2018 återvände Johanna till sitt barndoms Toscana och delar i dag sin tid mellan den toskanska landsbygden och hemmet i Stockholm.

Konstverk