Shellman Conversation Pieces - Decorative Art from Sea and Beach

”Varje Shellman-verk är unikt i ordets rätta mening, ett original som aldrig kan upprepas. Det är som med snäckor, ingen är den andra lik. Ett flöde av intryck inspirerar; naturen, vetenskap, musik, populärkultur eller världshändelser styr oss i alla möjliga riktningar. Inspirationen reflekteras ofta i titeln vi ger ett avslutat verk.
Att säga nej till galna idéer och infall har vi förbjudit – allt är möjligt.”

Mikael Hjärtsjös och Buster Erikssons premiärutställning på Lindberg-on-Sea är sannerligen en fantastisk förevisning av konstnärsduons skapande kreativitet och spännvidd.
Fristående rosaskiftande Barnacle-skulpturer möter ’Rooster and Warrior’s böljande ’snäcktopografi’ och ’Big Bang’s kosmiska installationer, medan rätlinjiga, strikt mönstrade spegelramar blandas med och kontrasterar organiska, detaljrika spegelramar – stora och små – runda, ovala, kvadratiska och rektangulära.
Trots den stora variation av stilar och färger som blandas vilar samtidigt en behaglig harmoni över utställningsrummet där varje konstverk äger sin plats och sitt formspråk.
Och de har även sin egen alldeles speciella bakgrund.

In the Tall Grass
Ett riktigt Sisyfos-arbete. Uppskattningsvis 4 000 så kallade ’tusk shells’ har klippts ner till rätt längd och har satts på plats, en efter en. Inspirerad av Stephen Kings roman. I Shellmans höga gräs gömmer sig tolv sputnik sjöborrar.
Till konstverket

Black Panther
En mörk ram med en slingrande form som likt en panter smyger sig runt en organiskt formad spegel. De svartvita småsnäckorna lyses upp av närmast psykedeliskt färgsatta Maillardi-sjöborrar i rosa, rött och lila.
Till konstverket

Marilyn
Denna organiska, kurviga spegel växte fram efter Busters första möte med den svartvita komedin ’Some Like it Hot’ [’I Hetaste Laget’] från 1959 där Marilyn Monroe spelar mot Tony Curtis och Jack Lemmon – en hyllning till den ikoniska skådespelerskans vidkända femininitet möjligen?
Till konstverket

Round Littorina
Ett verk skapad som en ren tribut till den svenska sydkusten.
Snäck-, mussel- och ostronskal som handplockats längs med och utanför de skånska västkusterna har byggts upp till en robust och avskalad ram som utstrålar skandinavisk västkust.
Till konstverket

Big Bang
Den stora sjöborrefamiljens längsta piggar sitter på en art som förekommer i stora kvantiteter i Sydostasien – Coelopleurus Maillardi. De är som små färglada piggsvin som smyger omkring i mängder på havets botten. Shellman har omvandlat dem till stjärnor och galaxer och förflyttat dem i tid och rum, till universums födelse.
Till konstverket

Dark Matter
En milt uttryckt detaljrik spegel, pompös i ordets bästa mening. Som någon sa: “En käftsmäll mot det avskalade”. Maximalism när den är som mest maxad.
“Vi lyssnade på vetenskapsradion i ateljén en dag och det var mycket snack om mörk materia, svarta hål – inspiration nog till en riktigt mörk Shellman-spegel.”
Till konstverket

Barnacles – vägg- och fristående skulpturer
Shellman jobbar gärna med de intensivt rosa havstulpanerna. De växer bl a i hamninlopp, på bryggpålar, under båtar och åsamkar stora skador, precis som havstulpaner kan göra i svenska vatten. Shellmans barnacles växer bl a i vattnen runt Papua New Guinea.
Till ‘Tripple, no touch’, ‘Pink Frenzy’, ‘Morning Glory’, ‘Barnacle 1’, ‘Barnacle 2’, ‘Mr Pink’

Läs mer om Shellman

2022-04-23T02:00:00.000+02:00 - 2022-05-25T07:00:00+02:00