Fantasifull Seglats - Kittlande resa över de sju haven i fantasifulla skepp som inte lovar

Lindberg-on-Sea Art Gallery presenterar stolt Berit Norrbelius Lindbergs separatutställning ’Fantasifull Seglats - Kittlande resa över de sju haven i fantasifulla skepp som inte lovar’, där konstnären samlat en kollektion av sina favoritmotiv; ”Stora Mäktiga Skepp”.

Till konstverken och konstnärsbion

”Med färgpaneler och siluetter tar jag er med ut på sjön, kanaler och voluminösa landskap.
Det är en rolig slump att galleriet och jag delar namn, men det är ännu roligare att vi delar kärleken för havens motiv och att mina målningar nu hittar hem på Lindberg-on-Sea Art Gallery.”

Berit Norrbelius Lindbergs fantasifulla och drömlika skepps- och båtmålningar är en uppvisning i enhetliga motiv som, vid närmare granskning, består av ett större antal separata komponenter och geometriska former. Ett bevis på konstnärens matematiska bakgrund som ger målningarna ett djup som komplement till sin rika färgsättning.
Det finns alltid en uppsjö av spännande detaljer i motiven – många lekfulla, och som bidrar till Berits oändliga fantasivärld och ofta även ofta ger upphov till målningarnas titlar.
De detaljerade fälten med framför allt prickar uppkommer under stunder då konstnären tar en paus från sin skapande fas och det repetitiva arbetet fungerar då som en meditativ period.

Inspirationen till motiven i denna utställning har Berit hämtat både från sitt hem vid Östersjökusten utanför Gävle, men även från andra platser som hon besökt.
Inspirationen till ’Christiania on sea’ är hämtad från en promenad med utsikt mot Christiania i Köpenhamn, där ett antal båtar samlats ihop och tillsammans skapat en bebodd ö, och där en husvagn även rullats ut mitt bland båtkropparna för att fungera som bostad.

”Skeppen och fartygen har varit motiv jag ständigt återkommit till.
Känslan för havet finns sedan länge då jag bor vid havet utanför Gävle där jag har daglig kontakt med havet i alla väder, sommar som vinter.”

Berits akrylmålningar är skapade i flera lager, vilket gör att motiven och färgsättningarna snabbt kan ändras för att bygga upp hennes fantasifulla världar.
Grunden till målningarna läggs från de färgrester som finns kvar på konstnärens palett i slutet av målardagen. Dessa färgrester appliceras över tomma dukar och ger en grund som både är mångfärgad och strukturerad och ingen målning blir den andra lik.
Där det passar motivet behålls den ursprungliga grunden och i andra fall appliceras tunna färglager för att behålla strukturen samtidigt som färgsättningen då kan ändras för önskat resultat. Konstnären arbetar mestadels med pensel, men applicerar ibland bakgrundsfärger med sprayflaska för att accentuera och ge ytterligare struktur och mönster till målningen.
Berits fartyg och landskap byggs sedan upp med geometriska former och block i ytterligare lager på duken.
Oftast blandar hon akrylfärgerna för att få önskad färg och nyans och det är bara enstaka färger som används oblandade, såsom de klarröda och ultramarina färgerna.
Målsättningen är att skapa motiv med klara färger som harmoniserar med varandra och som ger ett kraftfullt intryck utan att sticka betraktaren i ögonen.

Medveten Maritim Konst
Som alltid doneras en del av Galleriets intäkt till organisationer som arbetar för att beskydda och bevara Världshaven och dess invånare.

Till konstverken och konstnärsbion

2021-08-14T02:00:00+02:00 - 2021-09-18T02:00:00+02:00